NOTEN AMERIKAANS

Amerikaans noten is een donkere houtsoort met een warme uitstraling. Het noten heeft witachtige spinthout dat decoratief kan worden toegepast. Notenhout heeft aan het dosse vlak een kenmerkende vlamtekening. 

In Nederland worden hoofdzakelijk Amerikaans noten en Europees noten verwerkt. Hoewel het in beide gevallen walnotenhout betreft zijn het twee verschillende houtsoorten uit één en dezelfde familie die van de okkernoot.

 

Noten Amerikaans en haar herkomst

Amerikaans noten Juglans nigra en komt uit de familie Juglans daceae. Deze notenhoutsoort groeit van origine in Noordoost-Amerika en Zuidoost Canada, bij voorkeur op vochthoudende, vruchtbare en kalkrijke bodem. In Nederland is de “Black Walnut” aangeplant in parken en als laanboom. De bomen groeien graag solitair en vanwege de brede kroon en het uitvallen van vruchten worden ze op enige afstand van de openbare weg geplant. 

Amerikaanse notenbomen hebben een gemiddelde hoogte van circa. 20 tot 30 meter, en in tegenstelling tot de Europese variant een vrij lange takvrije onderstamdeel tot maximaal circa 18 meter met een gemiddelde diameter van circa 150 centimeter.

 

Uiterlijk Noten Amerikaans

Aan de donkergrijze kleur van de bast (nigra=zwart) is deze Amerikaanse notenhout soort te onderscheiden van de zilverkleurige Europese soort. De bolsters van Amerikaanse steenvruchten zijn mooi rond dit in tegenstelling tot de Europese, die een ovale bolsters heeft. De langere takvrije onderstam en grotere stamdiameter van het Amerikaanse notenhout minder warrig en in langere “foutvrije” afmetingen te verkrijgen. 

Het witte notenspinthout tekent zich scherp af tegen het donkerbruine of paarsachtige kernhout. 

In Amerika wordt het notenhout hoofdzakelijk dosse gezaagd, door deze zaagwijze is de kans op spinthout groot. Het witte- en minder duurzame spinthout (sapwood) wordt ter plaatste niet als een gebrek gezien, dit in tegenstelling tot Europa. Afhankelijk van de kwaliteit kan het Amerikaans notenhout driezijdig spinthout bevatten. 

Spintvrij producties van Amerikaans noten fineer zijn de standaard, door verandering van behoeften, smaak en aanbod groeit de vraag naar noten fineer met spinthout. Deze verandering heeft een positief effect op het rendement.

 

Toepassing Noten Amerikaans

Amerikaans notenhout wordt toegepast voor o.a.: meubelen, betimmeringen, muziekinstrumenten, geweerkolven, draai- en snijwerk en andere exclusieve houttoepassingen. 

Amerikaans noten fineer wordt gebruikt bij de productie van meubilair en luxe interieurbetimmeringen.

 

Verwerken Noten Amerikaans

Het kan voorkomen dat aan notenbomen waardevolle wortelknollen groeien, van deze knollen wordt exclusief noten fineer gesneden dat als wortelnoten wordt verhandeld, en onder andere verwerkt in exclusieve auto interieurs en meubilair. 

Na lakken kunnen vezels van het noten fineer omhoog komen te staan, voor een mooi eindresultaat is het raadzaam te schuren tussen het aanbrengen van de laklagen. Amerikaans noten hout kleurt tijdens het lakken en oliën donker. De kleur van het afgewerkte noten hout kan lichter worden door blootstelling aan UV-licht en zuurstof.

Noten amerikaans fineer | © Van Laere hout
Noten amerikaans spint | © Van Laere hout
Noten hongaarse punt | © Van Laere hout