VERWERKING PLAATMATERIAAL

 

Beoordeling beeld en kwaliteit

Voor het mooiste eindresultaat en het hoogste rendement dienen de platen voor verwerking uiteen te worden gezet om het beeld en kwaliteit te boordelen.

 

Voorbereiding voor beits/lakwerk

Het materiaal wordt af fabriek, om extra toplaagdikte te behouden, slechts licht voorgeschuurd. Om eventuele werksporen en lijmresten te verwijderen dient te alle tijden het oppervlak na bewerking goed te worden nageschuurd, bij voorkeur met een excentrische schuurmachine. Het controleren hiervan is aan de verwerker. Extra aandacht voor de voegnaden is noodzakelijk.

Fineerproducenten gebruiken lijm die geen vocht (kleur- of reactiebeits) opneemt. Oplosmiddelhoudende beits is hiervoor beter geschikt dan watergedragen. Het mooiste resultaat wordt bereikt wanneer de verwerkingsinstructies van lak- of beitsleverancier te worden gerespecteerd.

 

Note!

Het beste schuurresultaat wordt bereikt wanneer, voor het schuren, slingervormige potloodstrepen worden aangebracht over de lijmvoegen. De status van het schuren is op deze manier altijd zichtbaar, wanneer er geen potloodstrepen meer aanwezig zijn is de plaat optimaal geschuurd.

Test voor het definitieve beits-/lakwerk een deel van minimaal 600 x 600 mm alvorens het hele object wordt afgewerkt.

 

Controle maatvoering

De bevestigde plaatafmetingen van het aangeboden materiaal zijn bruto maten. Controleer voor verwerking de werkelijke grootte van het paneel.

 

Fineer

Bij het voegen van fineer worden de smalle langszijden verlijmd en verwerkt tot gevoegde vellen, de vellen worden later in het productie proces verlijmd op een basisplaat. Na deze persing wordt de plaat geschuurd met korrel 120, het kan voorkomen dat er nog lijmresten in de voegnaad en of op het hout zitten. Te alle tijden dient het oppervlak na bewerking goed te worden nageschuurd. Het controleren hiervan is aan de verwerker.

 

Rustiek fineer

Rustiek eiken fineer bevat kwasten. Kwasten zijn dwars doorsnedenn van takken en herkenbaar aan de donkere ronding van het kops hout. Nadat het fineer gesneden is wordt dit natte materiaal gedroogd, tijdens het droogproces krimpt de kwast en bestaat de mogelijkheid dat deze zich loswerkt van het langsfineer. Bij het produceren kan een losse kwast, voordat het op een basisplaat verlijmt wordt, uit het fineer vallen, dit is inherent aan het rustieke materiaal. De gefineerde platen worden na het voegen geschuurd, eventuele openingen (voegen en of kwasten) worden niet gestopt. Dit om problemen tijdens of na het lakken/beitsen te voorkomen. Het is aan de verwerker de gebreken te stoppen met het gewenste stop(voeg) middel. Product informatie betreffende het toe te passen stopmiddel is verkrijgbaar bij de lak/voegmiddel leverancier.

 

Dikfineer

Versplinteren van het dikfineer kan tot een minimum worden beperkt met het juiste gereedschap. Een mooi resultaat wordt bereikt door gebruik te maken van een zaagblad met veel tanden, bij voorkeur met een negatieve spaanhoek. Informatie betreffende het juiste zaagblad is te verkrijgen bij de zaagbladen leverancier. Test het zaagblad voor verwerking. Dikfineer wordt voor het voegen recht gezaagd en ontdaan van eventuele gebreken, de eventueel aanwezige spanning in het hout kan na het zagen alsnog zorgen voor een kleine vervorming. Na het zagen wordt het fineer op breedte gefreesd waardoor een glad lijmoppervlak ontstaat. Spanning in het hout, welke niet verdwijnt bij het frezen, kan incidenteel leiden tot kleine open voegen. Het is aan de verwerker de openingen te stoppen met het gewenste stop(voeg)middel. Product informatie betreffende het toe te passen stopmiddel is verkrijgbaar bij de lak/voegmiddel leverancier.

Toegestane dikte toleranties van het ruwe fineer kunnen leiden tot onderling dikte verschil. Een goede verlijming op het basismateriaal vereist een grote hoeveelheid lijm, tijdens dit proces is het mogelijk dat er lijm door de openingen heen vloeit. Na deze persing wordt de plaat geschuurd met korrel 120, het kan voorkomen dat lijmresten in de voeg en/of op het hout zitten.

 

Fineerflex

Houtfineer op een papieren rug. Fineerflex vellen zijn ongeschuurd, de extra fineer dikte wordt gebruikt om eventuele werksporen en lijmresten na verwerking weg te schuren. Vlakke delen bij voorkeur met een excentrische schuurmachine. Om delaminatie te voorkomen is het raadzaam voor verwerking contact op te nemen met uw lijm- en lak leverancier. 

 

Gerookt hout en fineer

Basische stoffen, bijvoorbeeld ammoniak, worden gebruikt bij het roken van hout/fineer. Dit Rookproces is een chemische reactie tussen den basische stof en inhoudsstoffen van het hout, zoals looizuur. Bij deze chemische behandeling van het hout ontstaan zouten die deels op en/of in het kunnen achter blijven. De kans is aanwezig dat de achtergebleven zouten een nadelig effect hebben op het lakwerk. Het is belangrijk dat de lak, voor definitief aflakken van het hout/fineer, wordt getest. In veel gevallen worden 2K of PUR  vernissen toegepast bij gerookte houtsoorten. Informatie en goed advies kan bij een gespecialiseerde lak leverancier worden ingewonnen.

 

Massief houten panelen

Voor verwerking is het hout kunstmatig terug gedroogd tot circa 8%, na verlijming (D3) worden de panelen geschuurd met korrel 80 en eventueel verpakt in folie. Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Het is belangrijk dat de materialen geacclimatiseerd, opgeslagen, verwerkt en geplaatst worden in een omgeving waar de relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% blijft om deze “werking” te minimaliseren.