PALISSANDER hout eigenschappen
Palissander hout is een verzamelnaam voor vele houtsoorten behorend tot de familie Leguminosae (Papilionaceae).
Palissander hout
Bij het verwerken van palissander hout dient rekening te worden gehouden met een warrige tekening en grote kleurnuances. Palissander hout is een verzamelnaam voor vele houtsoorten behorend tot de familie Leguminosae (Papilionaceae).
Rio palissander (botanische naam Dalbergia nigra) wordt gezien als het “echte” palissander hout, deze soort mag niet worden verhandeld en staat op de CITES lijst (Convention on International Trade in Endangered Species). Indisch palissander is van alle soorten de bekendste.
Er zijn exclusieve houtsoorten met een gelijkwaardige tekening en kleur die als palissander hout worden verhandeld bijvoorbeeld Santos palissander (Machaerium scleroxylon), ondanks de vele overeenkomsten maken deze geen deel uit van de soort Dalberia.
Herkomst Palissander
Palissander soorten groeien in zowel zuid Amerika, Afrika en Azië, verschillende groeigebieden en bodemgesteldheid resulteren in een grote diversiteit in kleur en structuur. De relatief kleine boom met beperkte stamdiameter tot circa zestig centimeter groeit langzaam en heeft hierdoor een fijne nerf en een hoge volumieke massa.
Lange lengtes in palissander hout zijn schaars en daardoor exclusief, door spanning in het zware hout kunnen tijdens het drogen scheurtjes veroorzaakt worden. Palissander fineer dient door de eventuele aanwezigheid van scheurtjes en andere kleine open gebreken als massief hout te worden beoordeeld, deze onvolkomenheden kunnen worden gestopt met een passend vulmiddel.
Palissander fineer
Palissander Santos fineer wordt van alle palissander soorten het meest toegepast voor commerciële doeleinden. Deze exclusieve palissander fineersoort is roestbruin van kleur met donkere strepen en wordt gekenmerkt door een onregelmatige tekening. De karakteristieke geur van rozen zorgt ervoor dat P(Kleine P) palissanderhout ook rosewood (rozenhout) wordt genoemd.
Het lichte spinthout tekent zich scherp af tegen het donkere kernhout. De kleur van het kernhout kan per soort variëren van roest- tot donkerbruin, sommige producties zijn meer roze tot paars gekleurd. Langdurige blootstelling aan UV licht kan het hout doen verbleken.
Het exclusieve fijnporig en glad af te werken palissander fineer en massief hout wordt toegepast voor luxe meubilair, inleg- en snijwerk, muziekinstrumenten en interieurbetimmeringen.
Palissander kan olieachtige stoffen bevatten die de verlijming en afwerking kunnen beïnvloeden. Inhoudsstoffen die vrijkomen bij verwerking kunnen leiden tot allergische reacties.