FRAKÉ hout eigenschappen

Fraké is een licht geel grijze houtsoort uit West Afrika, deze stabiele houtsoort laat zich goed bewerken en kleuren.

 

Fraké en haar herkomst

Het Afrikaanse frakéhout dat ook limba wordt genoemd heeft de Botanische naam Terminalia superba Engl. et Diels en komt uit de familie Combretaceae. De boom met plankwortels tot 2,5 meter kan een hoogte van circa 45 meter bereiken, de rechte, takvrije en cilindrische onderstam heeft een lengte tot ongeveer 30 meter en een diameter van 120 centimeter.  

Het gewicht, de hardheid en de sterkte van limba zijn nogal variabel en vermoedelijk spelen de groeiomstandigheden van de boom hierbij een rol. Sommige insecten zijn in staat het levende hout aan te tasten, dit is zichtbaar aan wormgaatjes die samen gaan met plaatselijke verkleuringen. Stammen met een grote diameter hebben vaak een aangetast hart.

 

Uiterlijk Fraké

Frakéhout kan soms een donkere verkleuring vertonen, dit donkere hout is echter geen kernhout. Bij sommige toepassingen wordt de verkleuring als een gebrek gezien en gaat de voorkeur uit naar egaal gekleurd fraké. Hout met deze “zwarte aders” wordt fraké bariolé of limba noir genoemd. Voor bepaalde toepassingen is deze “onvolkomenheid” optisch gezien een meerwaarde en wordt gebruik gemaakt van de grote en grillige kleurnuances. 

Het geelgrijze dosse gesneden fraké fineer en gezaagd hout heeft iets weg van eikenhout en kan voor sommige toepassingen als alternatief worden gebruikt.

 

Toepassing Fraké

Machinaal en met de hand is het hout goed te bewerken en laat zich goed tot fraké fineer snijden of schillen. Vele kopmaten en lengtes zijn in massief hout beschikbaar.  

Fraké fineer wordt onder andere toegepast voor de productie van meubels en interieur betimmeringen, voor speciale toepassingen wordt gekozen voor het donker gekleurde hout. Massief hout wordt gebruikt bij de productie van binnendeuren, lijstwerk, trapleuningen, houtsnijwerk en muziekinstrumenten. Middels thermische modificatie wordt het hout verduurzaamd en geschikt voor de gevel- en kozijnindustrie.

 

Fraké fineer | © Van Laere hout
Fraké fineer op vochtwerend MDF | © Van Laere hout
Warrig Fraké | © Van Laere hout