OPPERVLAKTE BEWERKING

De natuurlijke uitstraling van houtproducten kan worden versterkt door oppervlakte bewerkingen.

 

Schuren

Bij de productie van gefineerde platen wordt het oppervlak ligt geschuurd met korrel 120. Met behoud van zoveel mogelijk fineerdikte wordt getracht oneffenheden en niet te vermijden lijmresten te verwijderen.

De fineerplaten worden door de verwerker bewerkt en dienen na deze bewerking goed te worden na geschuurd om werksporen en andere onvolkomenheden te verwijderen. Lijmvoegen behoeven extra aandacht om lijmdoorslag te voorkomen. Volg de schuurinstructies van de lakleverancier en verwijder eventueel vetten en of andere inhoud stoffen. Test altijd het materiaal op een deel van minimaal 600 x 600 mm alvorens het hele object wordt afgewerkt. Massieve panelen zoals VL-massief (gevingerlast), DL-massief (doorgaande lamellen) en drie lagen platen (triple massief of CLT) worden doorgaans geschuurd met korrel 80. Deze materialen dienen op gelijke wijze te worden verwerkt.

 

Borstelen

Houtfineer kan kunstmatig worden voorzien van extra reliëf. Het beste resultaat wordt verkregen bij ringporige houtsoorten. Ringporig hout met de open vatenstructuur heeft een groot aandeel zacht vroeghout en laat zich goed borstelen. De volgende houtsoorten zijn ringporig:

  • Eiken
  • Essen 
  • Kastanje

Het zachte en snel gegroeide vroeghout dat in het voorjaar tussen het harde laathout wordt gevormd zal bij deze bewerking deels worden weg geborsteld. Er ontstaat een ruw oppervlakte met een versterkte nerftekening. Plaatmateriaal wordt oppervlakkig geschuurd, lijmresten worden grotendeels verwijderd. Na deze bewerking wordt het materiaal door een borstelmachine geleid. Deze machine is voorzien van meerdere nylon en of messing borstels. De stijfheid van de borstels en de hardheid van het hout zijn bepalend voor de diepte die wordt gecreëerd. Bij deze bewerking worden de zachtere delen van het hout ingedrukt/uitgeborsteld waardoor het oppervlak meer structuur krijgt en de houttekening beter zichtbaar wordt.

 

Ribbelprofiel

Ribbelprofiel is een repeterende ronde groef in de lengterichting van het fineer. Deze bewerking wordt machinaal aangebracht in fineer met een minimale dikte van 2,5 mm. Houtsoorten met een fijne nerf zijn het meest geschikt voor de ronde vormen van dit profiel. Fineer met een ribbelprofiel heeft een bijzondere uitstraling en wordt onder andere toegepast voor de productie van keuken-, badkamermeubulair en exclusieve interieur toepassingen.

 

Gegroefd profiel

Gegroefd profiel is een haakse groef in de lengterichting van het fineer volgens een vast patroon. Deze bewerking wordt machinaal aangebracht in fineer met een minimale dikte van 5,0 mm. De groefdiepte is circa 4,0 mm. Fineer met een gegroefd profiel heeft een bijzondere uitstraling en wordt onder andere toegepast voor de productie van keuken-, badkamermeubulair en exclusieve interieur toepassingen.

 

3D fineer

Piramide
Onbewerkt MDF wordt éénzijdig voorzien van een driedimensionaal profiel in de vorm van piramides volgens een vast patroon. Het geprofileerde MDF wordt beplakt met fineer en onder vacuüm geperst tot een exclusief gefineerd paneel dat in luxe interieurs wordt toegepast.

Vallei
Onbewerkt MDF wordt éénzijdig voorzien van een driedimensionale profilering in een vast patroon. De nadruk bij Vallei wordt gelegd op de holle vormen. Het geprofileerde MDF wordt beplakt met fineer en onder vacuüm geperst tot een exclusief gefineerd paneel dat in luxe interieurs wordt toegepast.

 

UV gelakt

UV gelakt is een afwerking met een UV hardende lak. De lak wordt aangebracht met een walstechniek waarna het gelakte materiaal uithard door gebruik te maken van UV lampen. Deze geharde laklaag is resistent tegen:

  • Krasvorming
  • Speeksel
  • Zweet
  • Bepaalde chemicaliën

Het gelakte materiaal wordt onder anderen toegepast in:

  • Zorg instellingen
  • Ziekenhuizen
  • Medische praktijken
  • Tandarts praktijken
  • Onderwijs
  • Interieurs

Het lakwerk kan conform de gewenste glansgraad op aanvoer worden geproduceerd.