AFRORMOSIA hout eigenschappen

Afrormosia is een geel bruinachtige Afrikaanse houtsoort. Het stabiele hout heeft overeenkomsten met teakhout en wordt daarom ook wel Afro teak genoemd. De Botanische naam van Afrormosia is Pericopsis elata (Harms) Meeuwen (= Afrormosia elata Harms) en komt uit de familie Leguminosae (Papilionaceae). 

In West-Afrika, Ghana en Ivoorkust, groeien de afrormosia bomen van origine en kunnen een hoogte tot 50 meter bereiken, de takvrije onderstam van ongeveer 15 meter lang heeft een gemiddelde diameter tussen 80 en 160 centimeter. Afhankelijk van het groeigebied kunnen wortellijsten voorkomen. 

Geelwit spinthout met een breedte tot 30 mm steekt af tegen het zware geelachtige afrormosia kernhout dat met verloop van tijd donker kleurt. Afrormosia fineer en massief hout is beperkt beschikbaar en exclusief bestemd voor speciale toepassingen en doeleinden.

 

Bewerking Afrormosia

Het rechtdradige afrormosia hout laat zich met zowel hand- als machinaal gereedschap goed bewerken. Een juiste spaanhoek voor een gladde afwerking bij het schaven van kruisdraad is gewenst.

 

Toepassing Afrormosia

Massief afrormosia wordt vanwege de goede houteigenschappen toegepast bij de productie van deuren, kozijnen, trappen, gevelbekleding, meubels, vloeren en dekken die intensief worden belast, draaiwerk en beeldhouwwerk. Afrormosia is bestand tegen inwerking van zuren en chemicaliën, deze eigenschap maakt het afrormosia hout geschikt voor onder andere laboratorium tafels. 

Afrormosia fineer wordt veelal kwartiers gesneden, herkenbaar aan de “strepen” tekening. Dit kwartierse afrormosia fineer wordt verwerkt in meubilair en luxe interieurbetimmeringen.

 

Afrormosia fineer | © Van Laere Hout
Afrormosia fineerboek | © Van Laere hout
Afrormosia op vochtwerend MDF | © Van Laere hout
Contact

Van Laere hout staat voor u klaar!

Neem contact op met onze houtspecialisten voor vragen met betrekking tot houtkennis, productinformatie, beschikbaarheid, maatwerk en levertijden.

Teamfoto Van Laere hout in het magazijn waar de plaatmaterialen liggen opgeslagen | © Van Laere hout