IROKO hout eigenschappen

Iroko hout heeft vers gezaagd een goudgele kleur, na blootstelling aan zonlicht kleurt het iroko hout roestbruin.

 

Iroko en haar herkomst

Deze duurzame houtsoort gedijt goed in een vochtige omgeving, iroko hout vindt zijn oorsprong alleen in de bossen van West-Afrika. Iroko komt uit de familie Moraceae en wordt onder de botanische naam Milicia excelsa of Milicia regia verhandeld, deze laatste iroko is een kleinere soort die een maximale hoogte kan van circa 55 meter kan bereiken.  

Het groeigebied en bodemgesteldheid bepalen deels de structuur en kleur, de hoogwaardigste kwaliteit irokohout komt uit Ivoorkust. Iroko wordt door de gelijkenis qua tekening, kleur en toepassingsdoeleinden met teak ook wel Afrikaans teak genoemd. De takvrije iroko onderstam, die wordt gebruikt voor houtproductie, is maximaal ongeveer 28 meter lang en heeft een gemiddelde diameter van 100 centimeter, zwaardere stammen tot circa 250 centimeter komen voor.

 

Verwerken Iroko

Hout is een natuurproduct, houdt rekening bij de verwerking van iroko fineer en massief hout dat het inhoudsstoffen bevat die bij verwerking irritaties aan huid en slijmvlies kunnen veroorzaken. Een goede afzuiging van iroko houtstof is noodzakelijk. 

Ophoping van calciumachtige stoffen kunnen “steenvorming” in de stam veroorzaken, als deze ”stenen” in aanraking komen met zagen en of beitels geeft dat problemen. Zagen kunnen breken en beitels worden snel bot. 

Iroko planken kunnen tijdens het verwerken, op de vlak- of van dikte bank en bij frezen, door aanwezige spanning in het hout vervormen. Eenmaal bewerkt blijft het materiaal stabiel.

 

Toepassen Iroko

Door de grootte van de stam wordt het iroko fineer hoofdzakelijk kwartiers gesneden, op het kwartierse vlak is de kruisdraad van de houtnerf goed zichtbaar. Massief iroko plankhout en iroko fineer worden voornamelijk toegepast bij de productie van: meubels, parketvloeren, deuren, trappen, kozijnen, gevelbetimmeringen en voor draai- en beeldhouwwerk.  

Het hout is bestand tegen bepaalde zuren en wordt door deze specifieke eigenschap ook gebruikt voor laboratorium tafels en kuipen voor de chemische industrie. Iroko wordt in Nederland ook onder de naam kambala verhandeld.

Verkleuring Iroko fineer binnen 3 uur

Iroko fineer | © Van Laere hout
Iroko fineer op vochtwerend MDF | © Van Laere hout
Iroko paneel | © Van Laere hout