CEDER hout eigenschappen

Ceder heeft vers gezaagd een grote kleurvariatie van lichtgeelbruin, zalmroze tot donkerbruin. Het hout heeft een aangename geur en wordt vanwege de goede houteigenschappen voor vele toepassingen gebruikt. Het Western red cederhout groeit van origine in Westelijk Noord-Amerika, de Botanische naam is Thuja plicata Don ex D. Don (= T. gigantea Nutt.). uit de familie Cupressaceae. De grote ceder “woudreuzen” die aan de westkust van Amerika groeien kunnen een hoogte bereiken tot wel 75 meter, de gemiddelde takvrije onderstam is circa 25 meter lang met een diameter van 1 tot 2,5 meter.  Grote ceder stammen kunnen vanwege de ouderdom veel hart gebrek vertonen.

 

Uiterlijk Ceder

Hoe dichter het hout bij de kern vandaan komt des te donkerder het van kleur is. Deze kleurverschillen vervagen zodra het hout aan zonlicht wordt blootgesteld. Het onbehandelde Western red ceder hout is na langdurige blootstelling aan weersinvloeden te herkennen aan de zilvergrijze kleur. Ceder fineer wordt vaak kwartiers gesneden en is herkenbaar aan de “strepen” tekening. 

Cederhout is een zachte houtsoort en hierdoor gevoelig voor beschadigingen.

 

Toepassing Ceder

Zware afmetingen in cederhout zijn mogelijk, de grote stammen dragen bij aan een hoog zaagrendement. Rechte draad en geringe krimp bij droging zorgen ervoor dat het hout zeer stabiel is. Grote kopmaten zijn moeilijk te drogen, risico op collaps is aanwezig. 

Ondanks het lage soortelijke gewicht heeft het hout een zeer hoge natuurlijke duurzaamheid, dit gecombineerd met de goede stabiliteit maakt Western red ceder geschikt voor buitentoepassingen als gevelbekleding, kozijnen, dakbeschot. In Amerika en Canada worden ceder daksingels vaak als dakbedekking toegepast, dunne onbehandeld massief ceder “plankjes” worden in meerdere lagen dakpansgewijs op het dak genageld. De goede eigenschappen van het hout maken ceder geschikt voor de saunabouw en andere wellness toepassingen.

 

Cedar fineer | © Van Laere hout
Cedar op MDF | © Van Laere hout