HOUTPRODUCTEN
Het werken met houten halffabricaten kan meerdere voordelen hebben:
- Makkelijk en nauwkeurig calculeren
Alle maatvoeringen zijn netto plaatafmetingen, in het calculatieproces kan exact het aantal benodigde stuks en arbeid worden bepaald. - Direct te verwerken
Geen verloren uren aan vlakken, schaven en verlijmen. De panelen zijn vrijwel direct te verwerken in een omgeving met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. - Kwaliteit en beeld direct te beoordelen
Hout is een natuurproduct de panelen zijn in één oogopslag op kwaliteit, structuur en kleur te beoordelen.
Gefineerde producten
Gefineerd plaatmateriaal
Gefineerd plaatmateriaal is een verzamelnaam voor dragers die zijn voorzien van een dun laagje fineer. Fineer is massief hout met een dikte van circa 0,6 mm. Het gebruik van fineer is in vergelijking met massief hout een duurzame oplossing. Uit één kuub rondhout wordt circa 700 vierkante meter 0,7 mm dik fineer gesneden gefineerd platen zijn in veel gevallen een goed alternatief voor massief hout in verband met:
- Beschikbaarheid
- Kwaliteit
- Multifunctioneel door grote diversietijd aan drager materiaal
- Prijsvoordeel
- Stabiliteit
- Verwerkingssnelheid
Als dragermateriaal wordt in veel gevallen gekozen voor een geperste vezelplaat die gemaakt is van snoeiafval en/of resthout. Afhankelijk van de interieurtoepassing wordt voor een passende drager met de gewenste specificaties gekozen.
Dik gefineerd plaatmateriaal
Fineer met een dikte van circa 1,4 tot 2,0 mm wordt dik fineer genoemd. Deze massief houten fineerlaag wordt op een dragermateriaal geperst. De dikke toplaag maakt, net als bij massief hout, onderstaande bewerkingen mogelijk:
- Diep borstelen
- Extra schuren
- Groeven frezen
- Rond kanten frezen
- Stralen
- Verstekken maken
Dik gefineerde platen zijn in veel gevallen een goed alternatief voor massief hout in verband met:
- Beschikbaarheid
- Kwaliteit
- Multifunctioneel door grote diversietijd aan drager materiaal
- Prijsvoordeel
- Stabiliteit
- Verwerkingssnelheid
Een geperste vezelplaat die gemaakt is van snoeiafval en/of resthout wordt in veel gevallen gebruikt als dragermateriaal. Afhankelijk van de interieurtoepassing wordt voor een passende drager met de gewenste specificaties gekozen.
Fineerflex
Fineerflex is een product waarbij fineer met een dikte van circa 0,6 mm op een papieren rug (vlies) is verlijmd. Om te voorkomen dat de papieren drager na verwerking op valt zijn de donkere houtsoorten zijn op een donker bruine en lichte soorten op een beige drager geperst. Het fineer is bewerkt waardoor het product soepeler en goed toe te passen is voor:
- Beplakken van afwijkend dragermateriaal
- Fineren van rondingen
- Reparaties
Fineerflex vellen zijn ongeschuurd, de extra fineerdikte wordt gebruikt om eventuele werksporen en lijmresten na verwerking weg te schuren.
Massieve panelen
Doorgaande lamel (DL-massief)
DL-massief, is een hoogwaardig massief verlijmd paneel dat terug is gedroogd tot ca. 8% (± 2%). De houten panelen zijn opgebouwd uit vallend brede lamellen met een breedte tussen de 40 en 90 mm. Deze massieve lamellen hebben de volle lengte van het paneel (doorgaande lamel) en geeft het product een natuurlijke uitstraling. Bij de verlijming wordt een vochtbestendige D3 houtlijm toegepast. Deze verlijming maakt het product geschikt voor interieurtoepassingen bijvoorbeeld in een badkamer. Panelen met doorgaande lamellen worden onder andere toegepast voor:
- Meubels
- Tafelbladen
- Keukendeuren
- Keukenwerkbladen
- Wandplanken
- Traptreden
De panelen zijn met korrel 80 geschuurd, het product dient voor het lakken/oliën/beitsen door de verwerker goed te worden geschuurd. Volg hiervoor het advies van de lakleverancier. Panelen langer dan 1600 mm zijn per stuk verpakt in folie.
Gevingerlast paneel (VL-massief)
Het gevingerlaste paneel is een hoogwaardig samengesteld massief verlijmd product met een industriële uitstraling. Het hout dat wordt gebruikt voor dit materiaal is terug gedroogd tot circa 8% (± 2%) De gelamineerde panelen zijn opgebouwd uit vallend lange gevingerlaste delen met een lengte van circa 250 tot 500 mm lang en een breedte van 40 tot 42 mm. “Foutvrije” panelen met een lengte tot 5000 en een breedte van 1250 mm zijn mogelijk. Verwerking van korte en smalle delen verhoogd het rendement uit een stam met circa 70%. Deze duurzame manier van produceren beperkt het gebruik van de grondstof hout. Bij de verlijming van de gevingerlaste panelen wordt een vochtbestendige D3 houtlijm toegepast. Deze lijm maakt het product geschikt voor interieurtoepassingen bijvoorbeeld in een badkamer. Panelen met doorgaande lamellen worden onder andere toegepast voor:
- Aftimmerwerk
- Meubels
- Keukenwerkbladen
- Tafelbladen
- Traptreden
- Trapbomen
- Wandpanelen
- Wandplanken
De panelen zijn met korrel 80 geschuurd, het product dient voor het lakken/oliën/beitsen door de verwerker goed te worden geschuurd. Volg hiervoor het advies van de lakleverancier. Gevingerlaste panelen zijn per stuk verpakt in folie. De grondstof hout zoals voor de productie van de panelen wordt gebruikt komt uit duurzaam beheerde bossen, indien mogelijk is al het materiaal is FSC 100% gecertificeerd. Productie geschied in het land van oorsprong, transport van ruw materiaal wordt beperkt van het bos tot aan de fabriek. Het schaafafval en ander biomassa wordt ter plaatse gebruikt. Alleen het netto product gaat per vrachtwagen op transport. Deze vorm van produceren geeft een besparing van ruim 40% op de uitstoot van CO2.
Kruislings verlijmde drielagenplaat (3L/CLT)
Kruislings verlijmde drielagenplaat is een natuurlijk massief houten product met een industrieel karakter. Het massief houten paneel is uit drie kruislings verlijmde lagen samengesteld en wordt ook CLT (Cross Laminated Timber) genoemd. Aan beide zijden zijn de toplagen circa 5 mm dik. De massief ogend gevoegde toplagen zijn opgebouwd uit vallend brede delen van circa 50 tot 140 mm breed met de lengte van het paneel en geven het product een natuurlijke uitstraling. De kruislings verlijmde massieve kern is van dezelfde houtsoort als de toplagen gemaakt. Deze tussenlaag is gemaakt van gevingerlast materiaal dat bij draagt aan een verhoogde stabiliteit van het paneel. Rest materiaal zoals: te kort en/of te smal hout, spinthout en andere afwijkingen die niet geschikt zijn voor de toplagen wordt in de tussenlaag verwerkt. Deze duurzame manier van produceren verhoogd het rendement uit een stam. De drielagenplaten worden verlijmd met een vochtbestendige D3 houtlijm en maakt het product geschikt voor interieurtoepassingen bijvoorbeeld in vochtige ruimtes. Kruislings verlijmde drielagenplaten worden toegepast in:
- Aftimmerwerk
- Keukens
- Meubilair
- Tafelbladen
- Traptreden
- Wandbetimmeringen
Geschaafd plankhout
Massief ruw plankhout wordt machinaal vierzijdig geschaafd. In de handel wordt dit ook S4S genoemd. Het vierzijdig geschaafde plankhout is kunstmatig terug gedroogd tot circa 8% (± 2%) en geschikt voor diverse interieurtoepassingen:
- Lijstwerk
- Grepen
- Plinten
- Keukendeuren
- Panelen
- Meubilair
Voordelen van geschaafd plankhout:
- Direct te verwerken
- Uit voorraad beschikbaar
- Voor geschaafd
Note!
Hout heeft de eigenschap sneller vocht op te nemen dan af te staan, deze eigenschap vergroot de kans op vervorming, hout werkt! Het industrieel samengesteld massief paneel is geproduceerd van hout dat terug is gedroogd tot circa 8% (=/- 2%). Wanneer de panelen worden opgeslagen, verwerkt en geplaatst in een omgeving waar de relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% blijft wordt de kans op vervorming geminimaliseerd. Houdt bij verwerking van deze massieve panelen rekening met krimpen en zwellen van het hout. Voldoende ruimte rondom het paneel na montage. Verwerk de panelen in gelijke nerfrichting.Lak de panelen na verwerking zo snel mogelijk tweezijdig met een gelijk aantal laklagen af. Boor bij montage op bijvoorbeeld een stalen frame gaten die een grotere diameter hebben dan de schroef. De panelen worden na verlijming geschuurd met korrel 80, de verwerker dient het product voor lakken/oliën/beitsen goed te schuren. Volg hiervoor het advies van de lakleverancier. Drielagenplaten zijn per stuk verpakt in folie. De grondstof hout zoals voor de productie van de panelen wordt gebruikt komt uit duurzaam beheerde bossen, indien mogelijk is al het materiaal is FSC 100% gecertificeerd. Productie geschied in het land van oorsprong, transport van ruw materiaal wordt beperkt van het bos tot aan de fabriek. Het schaafafval en ander biomassa wordt ter plaatse gebruikt. Alleen het netto product gaat per vrachtwagen op transport. Deze vorm van produceren geeft een besparing van ruim 40% op de uitstoot van CO2.