TEAK hout eigenschappen

Teak is een stabiele roestbruine houtsoort die vettig aanvoelt en een opvallende geur verspreidt.

 

Teak

De Botanische naam van het originele teakhout is Tectona grandis L.f. uit de familie Verenaceae. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kunnen de bomen een hoogte tot wel 40 meter bereiken met een diameter tot circa 2 meter. Oude stammen vertonen vaak een rot hard. Bomen met deze afmetingen zijn zeer schaars, gemiddeld hebben de bommen een takvrije onderstam van ongeveer 12 meter met een diameter van circa 100 centimeter. 

Teak hout komt van origine uit onder andere: Myanmar of Burma (Birma) en India, Laos en Thailand en wordt ook wel Moulmein teak genoemd. 

Plantage teak wordt geproduceerd op plantages die te vinden zijn in Afrika en Zuid-Amerika. Dit snel groeiende hout heeft bredere jaarringen. De natuurlijke duurzaamheid van deze teak productie is niet vergelijkbaar met die van het originele teakhout. 

De plantage teak stammen die worden gezaagd hebben een geringe diameter van ongeveer 60 centimeter en hierdoor een lager rendement. Het hout wordt dichter bij het hard gezaagd en vertoond meer draadverloop wat ten koste gaat van de stabiliteit ten opzichte van het teakhout uit natuurlijke bossen.

 

Uiterlijk

Het teakhout heeft een warme uitstraling en kleurt meestal roestbruin, soms is het hout zwart geaderd. Slechts een klein percentage van het rondhout is licht bruin tegen het gele aan, deze superieure kwaliteit teak fineer en massief hout wordt “blond” teak genoemd en verwerkt in de luxe jacht- en interieurbouw.

 

Toepassing

In de luxe jachtbouw wordt teakhout vaak onbehandeld verwerkt vanwege de natuurlijke duurzaamheid, rechte draad en het “mooie” vergrijzen door UV licht. De gewenste kwaliteit voor de jachtbouw is teak FEQ, dat staat voor First European Quality. Teakhout van deze kwaliteit is spint- en kwastvrij en mag geen wormgaten bevatten. 

Het teak van duurzame producties is geschikt voor vele toepassingen zoals meubels en gevingerlaste panelen maar is niet altijd een goed alternatief voor originele teak.  

Massief teakhout wordt gebruikt voor onder andere: meubelen, luxe betimmeringen, deuren, parketvloeren, scheepsdekken, werkbladen, scheepsdekken en huiden, teak fineer in meubels en interieurs. 

Gebruik bij voorkeur hardmetalen gereedschap bij de verwerking van het kiezelrijke en vettige teakhout. Om mogelijke problemen bij verlijming en lakken te voorkomen is het aan te raden voor verwerking informatie bij de lijm- en lakleverancier op te vragen.

 

Contact

Van Laere hout staat voor u klaar!

Neem contact op met onze houtspecialisten voor vragen met betrekking tot houtkennis, productinformatie, beschikbaarheid, maatwerk en levertijden.

Teamfoto Van Laere hout in het magazijn waar de plaatmaterialen liggen opgeslagen | © Van Laere hout