BEUKEN hout eigenschappen
Beukenhout is een zeer harde en slijtvaste fijn nervige houtsoort. Het beukenhout heeft geen uitgesproken tekening en is crèmekleurig. De botanische naam van beukenhout is Fagus sylvatica L. uit de familie Fagaceae. Het groeigebied van de beuk is Europa, West-Azië, Oost Noord-Amerika en Japan. Beukenbomen kunnen een hoogte bereiken van circa 30 tot 45 meter, de takvrije onderstam is, afhankelijk van het groeigebied, gemiddeld 9 meter lang met een diameter van ongeveer 1.30 meter. Hoge bomen met rechte onderstammen zijn veelal te vinden in het bos, grote grillige bomen staan vaak in een parken op prominente plekken.
Beuken uiterlijk
Het beukenhout heeft een valse kern. Dit betekend dat er optisch geen verschil tussen het spint- en kernhout is te zien. In oude stammen kan kernverkleuring voorkomen, hout met deze roetsbruine verkleuring wordt kernbeuken genoemd.
Kwartiers hout vertoond kleine spiegels, sommige stammen hebben een warrige draad dat een golvende houttekening laat zien. Beuken fineer met deze bijzondere tekening wordt gebruikt voor exclusieve toepassingen.
Tijdens het droogproces kan het beukenhout vervormen, om spanning uit de grondstof te halen wordt het voor bepaalde toepassingen gestoomd. Bij dit stoomproces komt het hout in aanraking met een hoge temperatuur, de aanwezige suikers en andere mineralen karamelliseren en kleurt het witachtige beukenhout licht roze. Na dit proces wordt het hout gestoomd beuken genoemd.
Verwerken Beuken
Het beukenhout laat zich goed verlijmen en buigen, bij extreme vormen wordt beuken fineer gelamineerd en in een mal tot de gewenste vorm geperst. De fijne nerf van het beukenhout laat zich goed frezen en afwerken. Deze eigenschappen maken beuken fineer en beuken massief hout een geschikte houtsoort voor de meubelindustrie.
Beuken fineer en het massieve hout laten zich goed kleuren, het wordt vaak als kersen en noten gekleurd meubilair aangeboden.
Toepassing Beuken
De goede slijtvastheid en hardheid maakt het massief beukenhout geschikt voor onder andere werkbladen, traptreden, deurdorpels en gebruiksvoorwerpen. Beuken heeft een anti bacteriële werking en is geurloos, vanwege deze eigenschappen is het een veel gebruikte houtsoort voor onder andere snijplanken en hakblokken.
Beuken hout: wat u nog niet wist
Door overgevoeligheid voor vel zonlicht (de bast droogt snel uit) zijn beukenbomen minder geschikt om solitair in het landschap te worden geplaatst, bescherming van de bast met jute maakt dit wel mogelijk.
Beukenhout is vanwege zijn grote beschikbaarheid al eeuwen lang naast brandstof ook een belangrijke houtsoort voor de houtverwerkende industrie.
Houtzagerijen en meubelindustrieën zijn vaak gevestigd in de regio van bossen met een groot beuken aandeel.