BUBINGA hout eigenschappen

Bubinga is een exclusieve houtsoort met een roze rood achtige kleur en paarsachtige aders. Het zware hout met bijzondere tekening wordt ook wel Afrikaans “rosewood” genoemd en gezien als alternatief voor palissander. Bubinga groeit in West-Afrika, hout uit Kameroen heeft de Botanische naam: Guibourtia demeusei (Harms), producties uit Gabon worden verhandeld onder de naam kevazingo en heeft de Botanische naam: Guibourtia tessmannii (Harms) J. Leonard. Beide soorten komen uit de familie Leguminosae (Caesalpiniaceae). De grote bubinga bomen kunnen en hoogte bereiken van circa 45 meter, de takvrije cilindrische onderstam met een diameter van circa 130 centimeter kan een lengte hebben tot wel 21 meter. Aan de onderzijde kunnen grote wortelaanlopen zitten.

 

Uiterlijk Bubinga

Tijdens het beoordelen van de kwaliteit van het bubinga rondhout wordt een klein percentage van de stammen als zeer exclusief worden beschouwd. Dit bubinga hout wordt geselecteerd op de aanwezigheid van bijzonder draadverloop.

Het komt voor dat bubinga rondhout na verwerking enige gelijkenis met wortelhout (dat uit knollen wordt gehaald) vertoond. Een andere natuurlijke vergroeiing is moiré (vergelijkbaar met riegel Ahorn), deze afwijking is aan de buitenzijde van de bubinga stam herkenbaar. Dit exclusieve warrige bubinga fineer wordt als zeer decoratief ervaren. 

Bubinga is zowel bekantrecht als ongekantrecht beschikbaar en wordt als rondhout verwerkt voor de fineerindustrie. Het bubinga fineer is beschikbaar in grote afmetingen, brede bubinga fineerboeken zijn geen uitzondering.

 

Verwerken van Bubinga hout

Het drogen van het bubingahout is precisiewerk, spanningen en draadverloop in het hout kunnen leiden tot vervorming. Onbehandeld bubinga fineer kan hierdoor gaan golven, het bobbelige oppervlak vereist enige ervaring bij verwerking. Bubinga fineer wordt doorgaans iets dikker gesneden om een mooi eindresultaat te verkrijgen. 

Het harde en zware bubinga hout laat zich, met uitzondering van het kruisdraad, goed bewerken en is vanwege het gewicht en fijne nerf geschikt voor: meubels, muziekinstrumenten, draaiwerk, mesheften, parketvloeren, biljarttafels, lijsten en luxe interieurbetimmeringen. Bubinga fineer wordt toegepast bij de productie van meubilair, kasten en luxe interieurbetimmeringen. De warme rood roze kleur van het bubinga hout kan vergelen door invloed van UV licht.

 

Bubinga fineer | © Van Laere hout
Bubinga fineerboek | © Van Laere hout
Bubinga op vochtwerend MDF | © Van Laere hout