EUCALYPTUS

 

Eucalyptus en haar herkomst

Eucalyptus is een crème kleurige houtsoort met rose- tot paarsachtige nuances. 

De botanische naam is Eucalyptus globulus Labill uit de familie Myrtaceae. Van origine komt het eucalyptus hout uit Zuidwest-Australië waar het Blue gum wordt genoemd. Eucalyptus bladeren is het favoriete en enige voedsel van de Koalabeer.  

Deze snelgroeiende houtsoort wordt ter plaatse veel toegepast in de mijnbouw als stuthout en als dwarsliggers voor spoorbanen. Eucalyptusbomen kunnen een hoogte van circa 55 meter bereiken, gemiddeld heeft de stam bij deze hoogte een diameter van ruim 200 centimeter. De recht groeiende hoge bomen hebben lange, takvrije onderstammen en maakt het eucalyptus geschikt voor de productie van lang foutvrij gezaagd hout. 

Sinds de vorige eeuw worden, in onder andere Portugal, eucalyptusbomen in groten getale aangeplant. De snelle groei, goede weerstand tegen boomziektes en vele toepassingen zoals: houtproductie, pulp voor papierindustrie en olieproductie, maken Eucalyptus een aantrekkelijke commerciële houtsoort.

 

Eucalyptus aanplanten en toepassen

Het aanplanten van exoten in plantages heeft ook aandachtspunten, de snelgroeiende eucalyptusbomen onttrekken veel water uit de grond. De bladeren bevatten olie en worden gebruikt voor de productie van Eucalyptus olie. 

Massief eucalyptus hout wordt onder anderen toegepast voor de productie van vloeren, meubels, multiplex en constructiehout. Het hout wordt ook wel vermarkt onder de verbasterde naam Chileens eiken en is veelal kwartiers gezaagd. Eucalyptus is gevoelig voor vervorming en droogscheurtjes. 

Eucalyptus fineer dat betrokken wordt uit de plantages wordt gebruikt voor de productie van meubels en interieurbetimmeringen. Een donkere variant is gerookt eucalyptus fineer. De warme en donkere kleur van gerook eucalyptus wordt verkregen door een chemische reactie van ammoniumchloride (salmiak) met de inhoud stoffen van het hout.

Eucalyptus fineer kern gerookt | © Van Laere hout
Eucalyptus fineer naturel | © Van Laere hout
Eucalyptus op vochtwerend MDF | © Van Laere hout