OLIJF

De uitgesproken tekening van olijfhout, de warme kleur, de historie en het groeigebied geven deze grondstof karakter.

 

Olijf hout

De uitgesproken tekening van olijfhout, de warme kleur, de historie en het groeigebied geven deze grondstof karakter. Bij de productie van olijfhout fineer krijgen bijzondere olijfbomen de kans op een tweede leven. 

Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden en dragen over een lange periode vruchten die onder andere worden gebruikt voor de productie van olijfolie. 

 

Na vele honderden jaren neemt de opbrengst van de vruchten af, de stammen die aangeplant zijn voor olijfproductie en geen of weinig vruchten meer dragen worden vervangen door nieuwe aanplant en gebruikt voor de productie van olijfhout. Deze verjonging van de opstand is 100% duurzaam. 

De “grote” zeldzame stammen olijfhout vinden soms hun weg naar de fineerindustrie, het olijfhout fineer is bijzonder waardevol. 

Droog klimaat, waar olijfhout van origine groeit, draagt bij aan de ontwikkeling van lange wortels die diep de grond in gaan op zoek naar vocht. Bij de aanplant wordt hier rekening mee gehouden, de stammen worden op een bepaalde minimale afstand van elkaar geplant. 

Olijfbomen staan hierdoor enigszins solitair en kunnen uitgroeien zonder beïnvloeding van andere bomen. De stam vangt vanuit alle windstreken zonlicht, hierdoor begint de vertakking laag aan de grond en maakt het oogsten makkelijker.

 

Uitstraling Olijf hout en fineer

Het hout groeit langzaam, circa één centimeter per jaar in de omtrek en is fijnjarig, de kleuren variëren van crème tot donker bruin dat maakt het olijfhout fineer geschikt voor exclusief interieurwerk en massief hout voor kleine luxe houten voorwerpen en draaiwerk. 

Het grillige karakter van de korte takvrije onderstam resulteert in een warrige houttekening met veel draadverloop. Lange lengtes van olijfhouten planken en fineer zijn hierdoor beperkt beschikbaar en worden beschouwd als zeer exclusief. 

Olijfhout is een prachtig natuurproduct en gemaakt van een exclusieve grondstof met een lange historie, het olijfhout is veelal honderden jaren oud. Olijf fineer is door beperkte beschikbaarheid erg kostbaar.  

Draadverloop in het massieve olijfhout vergroot de kans op vervorming. Olijffineer is een goed en milieuvriendelijk alternatief op massief hout.  

Uit één kubieke meter geselecteerd massief hout wordt circa 30 vierkante meter plankout gezaagd met een dikte van 25 mm dik. Bij de productie van olijf fineer, met een dikte van circa 0,7 mm, is het mogelijk uit dezelfde hoeveelheid rondhout circa 700 vierkante meter te produceren.

Olijf fineer
Olijf fineer op vochtwerend MDF
Olijf massief