BAMBOE

Bamboe behoort tot de familie van grassen en is één van de snelste groeiers in het plantenrijk. Een snel groeier als bamboe kan in een aantal gevallen als “groen” alternatief voor de traditionele grondstof hout worden toegepast. De productie van bamboe heeft een tal van voordelen; bamboe sterft niet na de kap, er is geen nieuwe aanplant nodig, de bamboe stengels groeien snel en na vijf jaar kan de “stam” een hoogte bereiken van circa vijfendertig meter en is dan kaprijp. Bamboe productie wordt gezien als een biologische en natuurlijke houtvervanger.

 

Bamboe fineer: zo wordt het gemaakt

Om bamboe fineer en bamboe panelen te maken worden de holle bamboe stammen in de lengte tot smalle stroken van ca. 10 mm breed gezaagd en geschaafd waarna deze bamboe delen in zowel de lengte als breedte aan elkaar worden verlijmd. Het beeld dat ontstaat heet bamboe side pressed. Naast bamboe side pressed wordt ook bamboe plain pressed (lamelbreedtes van ca. 20 mm waardoor de knopen die in het ruwe bamboe voorkomen beter zichtbaar zijn) en bamboe density (geperste vezelplaat opgebouwd uit lange bamboe vezels) geproduceerd.

 

Bamboe fineer

Grote maatvoeringen ten behoeve van bamboe panelen en kozijnen worden gerealiseerd door het lamineren van bamboe lamellen in dikte, breedte en lengte. De hardheid van het bamboe hout en de grote hoeveelheid lijm dragen bij aan een zeer stijve en slijtvaste natuurlijke grondstof met een hoog soortelijk gewicht. 

Bamboe fineer wordt verkregen door het snijden van massief gelamineerde balken. Deze bamboe fineerboeken worden gevoegd tot vellen en op een basisplaat geplakt.

 

Uiterlijk bamboe

Bamboe is van origine geelachtig van kleur, aanwezige inhoud stoffen zoals suikers karamelliseren bij een hoge temperatuur, door het bamboe te stomen kleurt de grondstof licht bruin.

 

Toepassing bamboe

Bamboe fineer wordt toegepast in de meubelindustrie, interieurbouw, van bamboe massief worden onder andere kozijnen, trappen, snijplanken en andere toepassingen gemaakt waar een hoge hardheid is gewenst. Het taaie en duurzame bamboe hout kan ook als grondstof dienen voor diverse buiten toepassingen.

Bamboe Caramel fineer | © Van Laere hout
Bamboe Naturel fineer | © Van Laere hout
Bamboe Caramel op MDF | © Van Laere hout
Contact

Het Van Laere hout team staat voor u klaar

Neem contact op met onze houtspecialisten voor vragen met betrekking tot houtkennis, productinformatie, beschikbaarheid en levertijden.

Teamfoto Van Laere hout | © Van Laere hout