NOTEN EUROPEES

Europees noten is een houtsoort met een warme uitstraling. Het noten kernhout is bruinachtig en donkerder gekleurd dan het grijsachtige overgangshout en licht gekleurd spinthout. Europees notenhout heeft een kenmerkende vlamtekening en uitstraling, de soort wordt veel toegepast in exclusief meubilair. 

In Nederland wordt hoofdzakelijk Europees en Amerikaans noten verwerkt. Hoewel het in beide gevallen walnotenhout betreft zijn het twee verschillende houtsoorten uit één en dezelfde familie.

 

Noten Europees en haar herkomst

De botanische naam voor noten Europees is Juglans regia het hout wordt ook wel okkernoot genoemd. Het Europese notenhout groeit onder andere in: Duitsland, Frankrijk, Italië, Slavonië, Kroatië, Turkije, Engeland en Nederland. Van origine komt deze soort uit Perzië. 

Europese notenbomen hebben een gemiddelde hoogte van circa. 15 tot 30 meter, de geringe lengte van het takvrije deel is maximaal 6 meter met een gemiddelde diameter van circa 75 centimeter. De relatief korte onderstammen zijn vaak grillig van structuur, lange lengtes in foutvrij hout zijn hierdoor schaars.

 

Uiterlijk Noten Europees

De boom is te herkennen aan de zilvergrijze bast, de vruchten van de Europese noot zijn ovaal. De notenbomen zijn vaak langs openbare wegen te vinden, in de maand oktober worden de afgevallen steenvruchten (een walnoot is geen noot) onder de bomen geraapt. 

Het Europees notenhout is licht grijsachtig bruin tot donkerbruin en kan soms zwart geaderd zijn. 

Europese noten heeft, in tegenstelling tot Amerikaans noten, overgangs (jong) hout, de kleur van dit hout is lichter dan het kernhout en donkerder dan het spinthout, deze kleurnuance geeft een warme uitstraling.  

Voor sommige toepassingen, waar donkerder hout en of minder kleurnuances gewenst zijn wordt het notenhout gestoomd. Bij dit stoomproces komt het hout in aanraking met een hoge temperatuur, de aanwezige suikers en andere mineralen karamelliseren en kleuren donker.

 

Toepassen Noten Europees

Naast de waardevolle oogst van de walnoten, is het kostbare Europees notenhout geschikt voor houtbewerking. De mooie tekening, warme kleurnuances, goede bewerkbaarheid en beperkte beschikbaarheid van geschikt rondhout maakt deze soort erg gewild. Europees noten fineer en massief hout worden toegepast in de meubelindustrie, luxe interieurbouw en gebruiksvoorwerpen als lepels, deurkrukken, luxe kistjes en geweerkolven. Veel antieke meubels zijn van Europees notenfineer gemaakt. 

Europees noten fineer zonder spint is zeer moeilijk te produceren. Het warrige wortelnoten fineer heeft een bijzondere tekening en wordt onder andere toegepast voor speciaal inlegwerk en dashboards van exclusieve automerken.

Noten europees fineerboek
Noten europees paneel
NOten europees massief