KERSEN

Kersenhout is loofhoutsoort met een warme roodbruine kleur, herkenbare tekening en exclusieve uitstraling.

 

Kersen en haar herkomst

Het kersenhout dat wordt verwerkt kan van zowel van de Amerikaanse als Europese kers zijn. Dit zijn twee verschillende houtsoorten uit één en dezelfde familie. Amerikaans kersen (black Cherry) heet Botanisch Prunus serotina Ehrh. deze soort groeit van origine in zowel het Zuidoosten van Canada en oostelijk Amerika. Europees kersen heeft de Botanische naam Prunus avium (L.) en komt in vrijwel geheel Europa voor. In Europa is de Amerikaanse kers ooit aangeplant, de opstand heeft zich snel over heel Europa uitgebreid en wordt ook wel de vogelkers of bospest genoemd. Beide soorten komen uit de familie Rosaceae. 

Kersen bomen kunnen een hoogte bereiken tot circa 25 meter, takvrije onderstammen van ongeveer 6 meter lang met een diameter van gemiddeld 60 tot 80 centimeter komen voor. Over het algemeen is de takvrije onderstam van Amerikaans kersen langer, rechter en heeft een grotere diameter dan Europees kersen. Deze grotere dimensie van het rondhout maakt langere lengtes en grotere breedtes in Amerikaans kersen fineer en massief hout mogelijk.

 

Uiterlijk Kersen

Europees kersen is vers gezaagd geelbruin en kleurt donkerder na inwerking van UV licht en zuurstof. Het kernhout steekt weinig af tegen het lichtere spinthout.  

Amerikaans kersen is donkerder van kleur, het roodbruine kernhout steekt scherp af tegen het witte spinthout en kan kleine gomgangen bevatten. Massief Amerikaans kersen plankhout wordt, net als alle andere soorten die in Amerika worden geproduceerd, hoofdzakelijk dosse gezaagd. In Amerika wordt spinthout (sapwood) niet als een gebrek gezien, het komt voor dat gezaagd hout driezijdig spinthout bevat. Kersen fineer wordt onder normale omstandigheden spintvrij verhandeld. 

Europees kersen kan worden gestoomd, bij dit stoomproces komt het hout in aanraking met een hoge temperatuur, de aanwezige suikers en andere mineralen karamelliseren en kleurt het geelbruine kern- en spinthout donkerder.

 

Bewerking Kersen

Kersen fineer wordt o.a. gebruikt voor: meubelen, interieurbetimmeringen en andere luxe houtproducten. De bewerkbaarheid van kersenhout is goed, een gladde afwerking door de fijne nerf maakt het massieve hout geschikt voor meubilair, interieurbetimmeringen, vloeren, draaiwerk, muziekinstrumenten, mesheften, borstelhout, en speelgoed.

Kersen fineerboek | © Van Laere hout
Kersen amerikaans massief | © Van Laere hout
Kersen europees massief | © Van Laere hout