ESDOORN

Esdoornhout dat wordt verhandeld kan zowel van de witachtige Europese (ahorn) als de wat meer crème kleurige Canadese of Amerikaanse esdoorn (maple) soort afkomstig zijn.  

Variatie in kleur en tekening van de diversen soorten esdoorn hout ontstaan mede door het verschil in klimaat, groeigebied en bodemgesteldheid.

 

Uiterlijk Esdoorn

Europees esdoorn (Acer platanides) is qua kleur iets witter dan het hard maple hout uit Canada (Acer saccharum), door het mildere klimaat in Europa is een snellere groei mogelijk waardoor de jaarringen breder zijn en de tekening wat grover “gewolkt” is. Dit geldt echter niet voor het esdoorn hout dat op hogere hoogtes in de bergen groeit. Muziekinstrumentbouwers die esdoorn hout kopen kiezen vaak voor deze fijnjarige producties op basis van klank eigenschappen. 

Bijzondere tekening van het hout, zoals moiré (riegel ahorn) en vogelogen (birdseye maple), ontstaan door draadverloop welke aan de buitenzijde van de stam al zichtbaar is. Deze natuurlijke vergroeiing in het esdoorn fineer zijn zeer gewild voor exclusief meubilair en muziekinstrumenten. 

Sapstromen gaan door het spinthout, naarmate de boom ouder wordt verliest het hout van binnenuit deze functie. Het kernhout kleurt donker en door de aanwezigheid van harsen, looizuren en andere organische stoffen ontstaat een natuurlijke bescherming tegen schimmels en insecten. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld eiken wordt bij esdoorn hout het lichte spinthout in plaats van het donkere kernhout verhandeld. Esdoorn fineer en massief hout met kernhout verkleuring wordt ook brown maple genoemd.

 

Toepassing Esdoorn

Esdoorn planken uit Amerika en Canada worden meestal dosse gezaagd, esdoorn fineer wordt zowel dosse als kwartiers gesneden. Op het kwartierse vlak zijn kleine spiegels waarneembaar. 

Esdoorn wordt o.a. vanwege zijn hardheid en fijnporige houtstructuur toegepast bij: meubelen, biljartkeus, draaiwerk, muziek instrumenten en (sport)vloeren, esdoorn fineer voor meubilair en luxe inlegwerk.

 

De Esdoorn: wat u nog niet wist

Naast houtproductie wordt hard maple gebruikt voor het winnen van sacharide (een suiker soort), door middel van boorgaten wordt deze vloeistof afgetapt. In massieve esdoorn planken kunnen boorgaten zichtbaar zijn. 

Tijdens de herfst stopt de sapstroom door kou en minder zonlicht, de  bladeren drogen uit en verkleuren bloedrood. De rode esdoorn bladeren vallen in deze tijd van het jaar op door het rode vijfvingerig blad zoals afgebeeld op de Canadese vlag. Dit fenomeen wordt ook de “indian summer” genoemd.

Esdoorn fineer | © Van Laere hout
Esdoorn hout | © Van Laere hout
Ahorn Riegel Van Laere hout | © Van Laere hout