ESSEN

Essenhout heeft een lichte kleur en is een ringporige houtsoort met een uitgesproken vlamtekening, deze soort wordt vanwege de vele specifieke eigenschappen al eeuwen toegepast.

 

Essen en haar herkomst

Het essenhout dat in Europa wordt verwerkt komt hoofdzakelijk uit Europa en Noordoost-Amerika, de Botanische naam is Fraxinus excelsior L. uit de familie Oleaceae. 

De afmeting van een essen boom is sterk afhankelijk van het groeigebied. Gemiddeld bereiken ze een hoogte van 25 meter, de takvrije onderstam van ongeveer 15 meter heeft een diameter tussen de 40 en 90 centimeter.

 

Uiterlijk essen

Essen heeft een groot aandeel spinthout, in tegenstelling tot bijvoorbeeld eikenhout wordt niet het duurzame kern- maar het lichtere spinthout verhandeld, verkerning van het essenhout treed pas op na ongeveer 60 jaar.

Bij sommige toepassingen is ook het donkere kernhout toegestaan, de combinatie van spint- en kernhout wordt door het grote kleurcontrast, vergelijkbaar met olijfhout, ook wel olijf essen genoemd. Deze essen fineer kwaliteit is ook goed geschikt voor dekkend werk waar de houtstructuur belangrijk is. Ondanks het gewicht en hardheid doen vermoeden is het essenhout geen houtsoort die onbehandeld buitenshuis kan worden toegepast.  

Essen is een ringporige houtsoort, in het voorjaar ontwikkeld het hout grote vaten die in de behoefte van de sapstroom kunnen voorzien. In het najaar komt de toevoer en de groei zo goed als stil te staan, deze groeispurt is duidelijk aan de grote jaarringen te zien.  

De grote houtvaten zijn verantwoordelijk voor de uitgesproken houttekening. Op het moment dat essen fineer wordt gesneden of het hout wordt aan gezaagd komen de houtvaten open te liggen. Deze geopende vaten geven het essenhout de zo kenmerkende structuur die duidelijk zicht- en voelbaar is. Essen fineer is vanwege de open nerf geschikt voor dekkend lakwerk met behoud van de houtstructuur.

 

Toepassing Essen

Essenhout is flexibel, schokbestendig en hard, vanwege deze specifieke eigenschappen is het een geschikte houtsoort voor sportartikelen zoals rekstokken, gymtoestellen, springplanken, roeiriemen honkbalknuppels en biljartkeus. Deze taaie houtsoort wordt ook gebruikt ten behoeve van ladders, tuingereedschap, peddels, molen- en wagenbouw en in het verleden in de auto- en vliegtuigindustrie. 

Vanwege de lichte kleur en het fraaie uiterlijk wordt essenhout en essen fineer in het interieur toegepast bij de productie van meubilair, interieurbetimmeringen, parketvloeren en wandbekleding.

Essen fineerboek | © Van Laere hout
essen fineer op MDF | © Van Laere hout
Essen massief | © Van Laere hout