EBBEN

Ebbenhout is een exclusieve donkere houtsoort met lichte strepen en een fijne nerf. Er zijn meerdere soorten ebbenhout beschikbaar. 

Onderstaand worden de twee meest voorkomende ebbenhout soorten besproken welke beschikbaar zijn in massiefhout en fineer. 

Afrikaans ebben komt voor in West-Afrika en is onder andere beschikbaar als: Gabons, Nigeriaans en Kameroens ebben. De botanische naam voor deze ebben soort is Diospyros crassiflora uit de familie Ebenaceae.  Ebbenhout uit Gabon wordt gezien als het “echte” zwarte ebben maar is zeer beperkt beschikbaar, deze soort is bekend van de pianotoetsen (Ebony and Ivory, lied van Paul McCartney en Stevie Wonder). De Afrikaanse ebbensoort die het meest wordt gebruikt komt uit Kameroen.  

De bomen kunnen een hoogte bereiken van circa 17 meter, de takvrije onderstam heeft een beperkte lengte van ongeveer 3 meter en een diameter van ongeveer 70 centimeter. Het zware en fijnporige hout heeft gedroogd een gewicht van ruim 1000 kilogram per kubieke meter.  Afrikaans ebben wordt gekenmerkt door het bijna zwarte kernhout en kan onregelmatige crème kleurige accenten bevatten. Op het kwartierse vlak geeft deze kleurnuance een grillige strepen tekening, het dosse hout kan worden opgesierd door een mooie vlamtekening.

 

Ebben Makassar

Ebben Makassar komt voor in Zuidoost-Azië, hoofdzakelijk uit Indonesie, de botanische naam voor deze ebben soort is Diospyros celebica uit de familie Ebenaceae.  De bomen kunnen een hoogte bereiken van circa 15 meter, de takvrije onderstam heeft een beperkte lengte van ongeveer 3 meter en een diameter van ongeveer 45 centimeter. Het zware en fijnporige hout heeft gedroogd een gewicht van ruim 1000 kilogram per kubieke meter.  

Ebben Makassar wordt gekenmerkt door het grote kleurcontrast in het kernhout. Meestal wordt het Ebben fineer kwartiers gesneden hierdoor ontstaat een het karakteristieke beeld van donker bruinzwarte- en roze achtige strepen, vergelijkbaar met zebrano. Het zware Ebbenhout met hoge dichtheid is soms moeilijk te bewerken, inhoud stoffen kunnen een negatief effect hebben op de verlijming en lakken.  

Het rechtdradige ebbenhout is gevoelig voor scheurvorming tijdens het drogen, de verwerker dient hier rekening mee te houden. Massief Ebbenhout is hoofdzakelijk beschikbaar in korte lengtes, ebben fineer is beschikbaar in lengtes tot ruim 3 meter. 

Dit exclusieve hout wordt zowel als ebben fineer en in beperkte afmetingen als massief ebben hout toegepast in onder andere kleine decoratieve items, muziekinstrumenten, houtsnij- en draaiwerk, luxe meubilair en interieurs. 

Ebben fineer wordt vaak kwartiers gesneden en herkenbaar aan de “strepen” tekening.

Ebben Makassar fineer | © Van Laere hout
Ebben Makassar fineerboek | © Van Laere hout
Ebben Makassar op vochtwerend MDF | © Van Laere hout