EIKEN

Eiken is een geelbruin gekleurde traditionele houtsoort die voor vele toepassingen wordt ingezet, zowel constructief als decoratief. Eikenhout heeft een ringporige groei met een opvallende vlamtekening, aan het kwartierse vlak zijn de karakteristieke spiegels zichtbaar. Het eikenhout laat zich goed bewerken, borstelen en kleuren.

 

Eiken en haar herkomst

Eikenhout is een verzamelnaam van meerdere eiken soorten uit de familie Fagaceae. Europees eiken, Quercus petraea (de wintereik) en Quercus robur (de zomereik) zijn de bekendste eikenhout soorten. Eiken fineer en massief hout vinden traditioneel vele toepassingen in zowel: de meubel-, timmer- en vloeren industrie, scheepsbouw, sluisdeuren en interieurbouw.  

De wintereik groeit slanker en rechter, heeft een langere bladsteel en kleinere eikel dan de zomereik.  

Europees eiken kan onder anderen worden onderverdeeld in: inlands eiken, Frans eiken, Slavonisch eiken, Deens eiken en spessart-eiken (bekend van het rechtdradige en fijnjarige spessart eiken fineer). 

Amerikaans eiken, komt van origine uit Amerika, toch groeien deze “exoten” ook in Europa. Amerikaans wit eiken, Quercus virginana lijkt veel op Europees eiken. De kleur en structuur zijn afhankelijk van het groeigebied (Noord of zuid-America). Massief Amerikaans eiken plankhout wordt, net als alle andere soorten die in Amerika worden geproduceerd, hoofdzakelijk dosse gezaagd.  

Amerikaans rood eiken, Quercus rubra kan qua kleur wat meer roze zijn, de tekening is vaak wat grover van nerf. In tegenstelling tot Amerikaans wit en Europees eikenhout heeft rood eiken geen thylen in de houtcellen. Thylen zorgen ervoor dat na het kappen van eikenhout de houtvaten sluiten, door de afwezigheid hiervan is het hout niet “waterdicht” en kan het niet worden gebruikt in de scheeps- en vatenbouw.  

De duurzaamheid van rood eikenhout is beduidend lager dan die van wit eiken hout, deze eiken soort is niet geschikt voor buiten toepassingen.

 

Uiterlijk Eiken

Eikenhout wordt donker gekleurd door het te roken. Bij dit proces wordt eikenhout, veelal eiken fineer, in een afgesloten ruimte in contact gebracht met ammoniakdampen, de reactie met looizuur geeft het eiken fineer een donkere kleur. Rood eiken bevat geen tot weinig looizuur en kan niet worden gerookt.

 

Toepassing en verwerking Eiken

Eiken fineer wordt geproduceerd in dosse, halfkwartiers en kwartiers. Een mix van deze eiken fineer snijwijzen wordt massief ogend genoemd en geeft een natuu getrouw beeld. Bij kwartiers eiken fineer dient rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van spiegels die los kunnen komen en of problemen opleveren bij de afwerking van het eiken plaatmateriaal. 

Massief eiken wordt op vele manieren aangeboden, ruw eiken, geschaafd eiken plankhout, eiken panelen met doorgaande lamellen (dl massief), eiken gevingerlast (vl massief), eiken drie lagen platen en eiken multiplex (eikenplex) gemaakt van eiken schilfineer en afgewerkt met eiken massief ogend fineer. Deze materialen worden in onder anderen de trappen-, timmer en meubelindustrie gebruikt. Lucht gedroogd en nat eiken wordt toegepast in de grond-, weg- en waterbouw, buiten meubilair en houtconstructies. 

Eiken fineer platen worden zowel in edelfineer (fineerdikte ca. 0,6 mm) en dik fineer (2,0 en 1,5 mm) geproduceerd. Deze eiken fineer platen worden in onder andere de meubelindustrie en interieurbouw verwerkt.

Eiken fineer | © Van Laere hout
Eiken dikfineer | © Van Laere hout
Eiken massief | © Van Laere hout