HEMLOCK

Hemlock is een wit gekleurde fijnjarige naaldhoutsoort.

 

Hemlock en haar herkomst

Het Canadese hemlockhout dat wordt omschreven heeft de Botanische naam Tsuga canadensis (L.) Carr. en komt uit de familie Pinaceae. Van origine groeit deze boom in Oostelijk Noord-Amerika en kan een hoogte bereiken tot ongeveer 23 meter met een diameter van gemiddeld 60 tot 120 centimeter.

 

Uiterlijk Hemlock

De overgang van spinthout naar kernhout is moeilijk waarneembaar, het kleurverschil tussen vroeg- en laathout is ook minimaal waardoor de jaarringen weinig opvallen. Door het ontbreken van deze kleurnuances geeft het egale hemlock hout aan zowel het dosse als kwartierse vlak een onopvallende tekening.

 

Toepassing Hemlock

Het hemlock laat zich met scherp gereedschap goed bewerken en wordt gebruikt in de deur- en kozijnindustrie, plafond- en wandbetimmeringen, meubel- en lijstwerk en carroserievloeren. Hemlock fineer en massief hout wordt ook toegepast in de saunabouw, deze houtsoort is in tegenstelling tot de meeste andere naaldhout soorten vrij van hars.

Het geurloze hemlock maakt het geschikt voor de productie van kisten en vaten. Hemlock fineer wordt vaak kwartiers gesneden en is herkenbaar aan de “strepen”tekening. Bij de productie van multiplex wordt hemlock schilfineer toegepast.