AFZELIA

Afzelia hout is een warme roestbruine tropische soort die wegens goede eigenschappen voor vele toepassingen geschikt is. Het donkergele tot roodbruine afzelia kernhout tekent scherp af tegen het bleekgele spinthout. Met het oog is het moeilijk de soorten te onderscheiden, Afzelia bipindensis heeft gele inhoud stoffen en de andere Afzelia soorten witte inhoud stoffen.

 

Afzelia en haar afkomst

Afzelia is een verzamelnaam voor meerdere houtsoorten uit de familie Leguminosae (Caesalpiniaceae). In dit document worden de drie meest voorkomende afzelia soorten besproken. 

  • Afzelia doussié met de Botanische naam Afzelia bipindensis Harms komt van origine voor in onder andere Kameroen, Gabon en Nigeria.
  • Afzelia pachyloba met de Botanische naam Afzelia pachyloba Harms komt van origine voor in Kameroen, Gabon, Kongo en Nigeria.
  • Afzelia apa en Lingue met de Botanische naam Afzelia Africana Smith. komt van origine voor in Senegal, Noord-Kongo, Kameroen, Ivoorkust, Nigeria en Ghana.

De afzelia bomen kunnen een hoogte van ongeveer 25 meter bereiken met een diameter tot 120 centimeter. Ruim 30 miljoen jaar geleden vormden de tropische continenten; Zuid Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië één oer continent genaamd Gondwana. Veel voorkomende houtsoorten uit bovenstaande continenten zijn dan ook, van origine, familie van elkaar. In Azië komen Afzelia soorten voor zoals Afzelia siamica Craib. en Afzelia cochinchinensis J. Leonard. Afzelia is nauw verwant met de houtsoort merbau.

 

Bewerking van Afzelia

Afzelia doussié bipindensis is de meest stabiele afzelia soort, tijdens en na het drogen krimpt of zwelt het hout nauwelijks. Ervaring heeft aangetoond dan het mogelijk is om van vers afzelia doussié hout kozijnen te maken. 

Massief afzelia laat zich, afhankelijk van het draadverloop, zowel met hand- als machinaal gereedschap goed bewerken. Bij het schaven dient, vanwege de aanwezigheid van kruisdraad, rekening te worden gehouden met de juiste snijhoek. Afzelia fineer wordt vaak kwartiers gesneden en is herkenbaar aan de “strepen” tekening.

 

Toepassing Afzelia

Massief afzelia heeft vanwege de goede eigenschappen vele toepassingsmogelijkheden zoals: deuren, kozijnen, vloeren, lijsten, meubilair en trappen. Het afzeliahout is bestand tegen chemicaliën en wordt gebruikt bij de productie van vaten voor chemische producten en laboratorium tafels. Afzelia fineer wordt toegepast in de meubel- en timmerindustrie, en voor interieurbetimmeringen.

Afzelia fineer | © Van Laere hout
Afzelia fineerboek | © Van Laere hout
AFzelia fineer op vochtwerend MDF | © Van Laere hout
Contact

Het Van Laere hout team staat voor u klaar

Neem contact op met onze houtspecialisten voor vragen met betrekking tot houtkennis, productinformatie, beschikbaarheid en levertijden.

Teamfoto Van Laere hout | © Van Laere hout